Därför bryter jag mot lagen den 12 december

Screen Shot 2015-11-10 at 00.17.41

Vi lever i en värld som rör sig mot bra mycket mer än 2 graders global uppvärmning. Vi har förändringar framför oss som vi inte vet om vi som människor kommer kunna handskas med. Förändringar i vad övriga naturen alls kan erbjuda oss människor. Klimatförändringar.

Det hela är riktigt riktigt otäckt när en orkar ta det till sig. Och obehagligare blir det vid insikten om att trots att det finns gott om vägar att gå för att ta oss ur denna kris stirrar sig våra makthavare så blinda på kortsiktiga intressen att även stora klimatambitioner omvandlas i politiska myrsteg när det väl gäller.

Vid någon punkt måste vi dra en gräns för bristen på handlingskraft. En gräns vad gäller de konsekvenser systemet tillåter, en gräns som säger hit men inte längre. Många har förstås dragit den gränsen sedan länge. Många har använt sina kroppar för att hindra exploatering, föroreningar och andra former av kortsiktig galenskap. Nytt är dock att en hel folkrörelse nu tycks beredd att ta till ett något upptrappat grepp.

I Paris den 12 december 2015 har en koalition av över hundra organisationer (Coalition Climat 21) enats om att arrangera den största europeiska aktionen av civil olydnad för klimaträttvisa någonsin. Den dagen bryter tusentals personer mot lagen för klimaträttvisa.

Den här texten handlar om vad vi planerar att göra under aktionen D12, en fredlig manifestation då vem som helst kan vara med.

Screen Shot 2015-11-05 at 20.17.27

Bilden togs under aktionen Ende Gelände då 1000 personer tog sig ner i ett tyskt brunkolsfält

 

Vem ligger bakom klimatkrisen?
Fakta:

 • Varje dag spenderar kol-, olje- och gasbolag miljarder på att gräva upp mer fossila bränslen och leta efter nya fyndigheter.
 • Varje dag känner jag stor sorg för vad vi låter ske mot klimatet, mot varandra, mot framtiden.
 • Varje dag spenderar de här bolagen mer pengar än jag någonsin kommer att tjäna, på lobbyism emot regleringar på fossil utvinning och dess klimatförstörande verksamhet.
 • Varje dag känner jag mig väldigt väldigt liten i relation till den enorma kris klimathotet utgör och den otroliga makt dessa bolag har.
 • I detta nu sprider de här bolagen klimatskepticism och sponsrar klimatkonferenser – allt för att vara med och forma makthavarnas bild av läget och lösningarna.
 • I detta nu förknippar människor klimatfrågan med dåligt samvete och ångest – vi är många som mår dåligt över en kris vi inte ligger bakom.

not fighting for

Vem är brottsling? 
Fakta:

 • Det är lagligt för ett fossilbolag att dumpa tusentals ton koldioxid i atmosfären varje år.
 • Det är lagligt för en svensk bank att kalla en investeringsfond för “miljöfond” trots att den innehåller aktier i fossilbolag.
 • Det är lagligt för ett bensinföretag eller en bilproducent att marknadsföra klimatvidriga produkter som “klimatsmarta”.
 • Det är lagligt att öppna nya kolgruvor & det är lagligt att inviga nya kolkraftverk
 • Det är fullt möjligt för ett bolag att förstöra klimatet för miljarder människor och fortsätta tjäna pengar på det.

Det finns stora inflytelserika aktörer som inga regler tycks gälla. Regelverket liksom saknar förståelse för vad som är värt att ta hand om… Systemet brister, ofta känns det som om det är inte till för oss.

Makthavarna måste göra en grov omvärdering, och vi kan visa dem vägen: Fram tills de börjar ta hänsyn till oss (och sluta stödja vidriga verksamheter) verkar det vara upp till oss själva att försvara oss mot de här verksamheterna. Annars kommer de att fortgå – i värsta fall så länge att klimatet på jorden t.ex. inte längre kommer att fungera för oss människor. Det är här civil olydnad kommer in i bilden.

Många låter lagen avgöra vad de accepterar och vad de inte accepterar. Kanske är lagboken deras moraliska kompass? Kanske misstänker de att brott mot en lag riskerar att uppmuntra brott även mot riktigt viktiga lagar? Jag önskar att de människorna ville öppna ögonen och se sig omkring. Vilka är det som är brottslingar egentligen? Vilka kommer vi att betrakta som bovarna om några decennier? Civil olydnad har spelat genom historien för att ge oss rättigheter som vi idag tar för givet. (Bland annat SOU, Statens Offentliga Utredningar, har konstaterat att civil olydnad “kan bidra till att stärka såväl välfärdsstaten som demokratin”.)

Om vi låter makthavarna genomföra klimatomställningen i sitt eget tempo – business as usual utan riktigt kraftfulla påtryckningar – har vi så småningom inte mycket kvar att kämpa för. För mig är det skäl nog att delta även i de påtryckningar som inte sker i enlighet med lagboken. Och därför väljer jag att delta i aktionen D12 när jag är i Paris den 12 december.

Nina-Monternegro_eng_525 OutgrowTheStatusQuo.X
More prints by Nina Monternegra: http://climateprints.org

Tack för att du läst min text såhär långt. Nedan hittar du ett gäng frågor + svar om D12:

Varför just den 12 december i Paris?

Denna dag beräknas slutspurten av FNs årliga klimatförhandlingar (COP21) pågå i ett konferenscenter strax utanför Paris. Under två veckor ska världens ledare förhandla fram en överenskommelse för att gemensamt bromsa klimatförändringarna. Tyvärr vet vi redan nu att den överenskommelse som världens ledare når den 12 december inte räcker för att begränsa den globala uppvärmningen under 2 grader. (Detta baseras på resultatet av de förberedande förhandlingar som skett tidigare i år samt de löften som hittills lagts på bordet.)

Trots massiv mobilisering för klimaträttvisa – t.ex. vid People’s Climate Mobilisation i september 2014 – rör sig alltså inte världens ledare fort nog. Det är dags att visa att vi menar allvar och att människor har tröttnat på att vänta. Alltför länge har vi inväntat handling från FN och världens regeringar när det kanske egentligen är oss själva vi gått omkring och väntat på…

Så vad är det ni planerar att göra?

D12 innehåller både lagliga och olagliga moment. Beskrivningarna nedan fokuserar inte på den lagliga del av manifestationen som kommer att ske i centrala Paris. De fokuserar på vad vi kommer att göra när vi beger oss mot förhandlingarna (en bit utanför stan) vid soluppgången den 12 december.

Vi kommer att synliggöra den växande och allt starkare folkrörelse som inte längre kan tänka sig att vänta på att regeringarna handlar. Den 12 december kommer vi att bege oss till konferenscentret där förhandlarna ännu inte lyckats nå ett starkt nog avtal, och omringa det. Vad gäller detaljer ska jag låta följande bilder tala för sig själva (konceptet är ännu under utveckling):

 

Screen Shot 2015-11-04 at 22.08.59

Screen Shot 2015-11-04 at 22.07.08

Screen Shot 2015-11-04 at 22.08.40

Screen Shot 2015-11-04 at 22.08.47

Detta är alltså i grova drag vad vi kommer att göra den 12 december. För er som planerar eller överväger att delta, vill jag betona två saker:

 • Det finns även lagliga moment i D12, och du kan bestämma dig på plats i Paris vilka moment du vill/inte vill delta i. Bestämmer du dig för att inte delta i mobiliseringen som bilderna ovan beskriver, kan du delta i en stor manifestation i Paris centrum eller i helt andra aktiviteter du upptäcker eller själv skapar. Läs mer om vad som sker i Paris under COP21: http://coalitionclimat21.org/en/je-mengage
 • Det är viktigt att de som tänker delta i D12 kommer tidigare i veckan (allra senast morgon/förmiddag den 11 december) för att ta del av trainings. Genom trainings kommer arrangörerna att göra sitt bästa för att alla deltagare ska veta hur vi tillsammans kan se till att detta blir en helt fredlig demonstration. Ni lär er metoder för att hålla er så trygga som möjligt och ta hand om varandra. Ni lär er om det bemötande ni kan förvänta er av det franska polisväsendet. Och ju tidigare i veckan du kommer, desto mer kan du vara med och forma/förbereda D12

För mer detaljer, klicka på bilderna:

Screen Shot 2015-11-04 at 22.09.29 Screen Shot 2015-11-09 at 23.33.38 Screen Shot 2015-11-04 at 22.10.14 Screen Shot 2015-11-04 at 22.10.29

I slutet av aktionen; Vad menas med “burst into a future of actions not words”?

En av de viktigaste tankarna bakom den här manifestationen är att Paris inte får uppfattas som ett slutmål. Vi riktar inte endast blicken mot Paris utan även bortom Paris. COP21 är ett tillfälle vi behöver ta tillvara på som rörelse och göra till en stärkande stund och vi kan helt enkelt inte riskera att det blir ett så förlamande nederlag som COP15 i Köpenhamn.

Därför är ett av de viktigare syftena med aktionen den 12 december att visa vår starka övertygelse om att 2016 blir ett år ingen kommer glömma. Och det blir vad vi – du och jag – gör det till.

Screen Shot 2015-11-10 at 00.14.53

Planerar du att delta den 12 december i Paris? Jag vill gärna höra vad som motiverar dig! Jag läser gärna andras texter på temat.

Leave a Reply