Aktuella projekt (och min roll i dem)

Jag medverkar i de här projekten utöver heltidsstudier i statsvetenskap och sociologi vid Göteborgs universitet.

Kursutbyte med Streetgäris
Roll: Projektledare. Ett spännande samarbete med det katalonska trainer-kollektivet Ulex Project och det växande svenska nätverket Streetgäris. Jag samordnar en projektansökan för att stötta 20 kvinnliga och icke-binära aktivister att resa från Sverige till Katalonien på kurser i hållbar organisering under 2018 och 2019.

Fossilgasfällan
Roll: Kampanjare. Utvecklande engagemang i den kreativa grärotskampanjgruppen Fossilgasfällan i Göteborg. Gruppens målsättningar är att stoppa bygget av fossilgasterminalen GO4LNG i Göteborgs hamn, och annan fossil infrastruktur på framfart i Sverige, till förmån för förnybar energidemokrati.

Aktionslabbet
Roll: Podd-pratare och workshop-hållare. Aktionslabbet är en podcast och ett aktivistlaboratorium som jag gör ihop med Christian Tengblad. Vi diskuterar och lär ut metoder och strategier för effektiv aktivism, med gott om konkreta exempel på lyckade och misslyckade aktioner: http://aktionslabbet.se

Några tidigare roller

350.org
Roll: Nationell samordnare. 2013-2016 koordinerade jag den internationella klimatorganisationen 350.orgs arbete i Sverige. Främst genom kampanjstrategi, kommunikation och utbildningsarbete inom ramarna för kampanjen Fossil Free Sverige.

Sámi Grassroots
Roll: Facilitator. Ihop med några av de starkaste personer jag nånsin jobbat med arrangerade vi en skillshare för aktivister från Sápmi i Jokkmokk. Här såddes fröer till vidare samarbeten gällande dekoloniseringsaktivism.

Climate Camp Sweden
Roll: Medarrangör. Fyra organisationer stod tillsammans bakom ett aktionsläger för klimaträttvisa i Biskopsgården, Göteborg. Fyra dagar av workshops, aktionsträningar och relationsbygge avrundades med en kajakaktion i älven. 

Olydiga medborgare
Roll: Skribent. Ett kul uppdrag för det briljanta gänget bakom projektet Olydiga medborgare, Troja Scenkonst. Här gjorde jag intervjuer och skrev utvärderande texter om projektet, utifrån mitt perspektiv som klimataktivist.

Framöver

Om du vill stötta projekt jag jobbar med eller är nyfiken på olika hittepå, hittar du mig bland annat på Twitter: twitter.com/olivialinander och Facebook: facebook.com/oliviaivilo.